Periferik sinir lezyonlarında EMG Kullanımı
EMG (elektromyografi), kas aktivitesi esnasında oluşan elektrik sinyallerinin hızının ölçülmesi ile kol ve bacaklarımıza dağılan sinirlerin hastalıklarının belirlenmesini sağlayan bir tetkik yöntemidir.
EMG ile sinir yaralanmaları ve yaralanmanın kol veya bacaktaki yeri teşhis edilir. Hastalığın kaynağı sinir sıkışması mı, sinir kopması mı, yoksa şeker hastalığı mı diye merak ediyorsak EMG yaptırırız. Bel ve boyun fıtıklarında da EMG yapılabilir ve hastanın varsa güç kaybının fıtığa mı yoksa bir sinir hastalığına mı bağlı olduğu incelenebilir. EMG nörologlar tarafından yapılır ve beyin cerrahlarının işine yarayan son derece faydalı bir tetkiktir.
Doç. Dr. Bülent DÜZ ve arkadaşlarının yaptıkları düşük el hastalığına bağlı radial sinir lezyonlarının tedavisinde kullandıkları EMG verileri 2010 yılında Neurology India dergisinde (1) yayınlandıktan sonra wikipedia tarafından EMG’nin modern kullanımı konusunda örnek veri olarak arşivlenmiştir. EMG ile ilgili wikipedia sayfasına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://en.wikipedia.org/wiki/Electromyoneurography
(1) Analysis of proximal radial nerve injury in the arm.
Düz B, Solmaz I, Civelek E, Onal MB, Pusat S, Daneyemez M.
Neurol India. 2010 Mar-Apr;58(2):230-4. doi: 10.4103/0028-3886.63802.
Kategoriler